Ambitieuze meesterproef
Vincent werkte maandenlang aan zijn Aardappeleters en bereidde het werk zorgvuldig voor. Het schilderij stond voor hem symbool voor het oprechte, ruwe boerenleven, dat in de schilderkunst tot dan toe juist werd geromantiseerd.
Hij zag De aardappeleters als zijn meesterproef en hoopte met de uitdagende groepscompositie zijn entree te maken op de Parijse kunstmarkt.
Stevige kritieken
Het gehoopte succes bleef echter uit: hij kreeg stevige kritiek van handelaren, kunstenaars én van zijn broer Theo. De aardappeleters werd in geen enkele tentoonstelling opgenomen en belandde onverkocht boven de schoorsteenmantel van Theo’s appartement in Parijs.
Toch liet Vincent zich niet uit het veld slaan: hij gaf zijn carrière niet op en bleef zich ontwikkelen als kunstenaar.
Levensgrote maquette
In het Aardappeleters-atelier komen bezoekers nóg dichter bij de meester en zijn meesterproef. Een levensgrote maquette vormt het decor waarin de bezoeker het beroemde schilderij op een andere manier leert ervaren.
Stap in de boerenwoning en neem plaats aan de eettafel van de familie De Groot-van Rooij. Bij hen bracht Vincent uren door om ze vast te leggen als De aardappeleters.
Speciaal voor families met kinderen (4-17 jaar) is er in het Aardappeleters-atelier een uitgebreid programma. Aan de tekentafels kun je een boeren-zelfportret maken. Of waag je aan een schets van een van de attributen op De aardappeleters.
Verder zijn er workshops, leer je de familie De Groot-van Rooij beter kennen en kun je je eigen versie maken van De aardappeleters.