Natuurkunde, sterrenkunde, muziekwetenschap, techniek, algebra en zelfs de zoektocht naar buitenaards leven. De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens houdt zich bezig met de meest uiteenlopende vakgebieden. Als kind is hij al nieuwsgierig naar alles om hem heen en veel uitvindingen die we nu nog kennen, komen uit zijn notitieboekjes.
In de zeventiende eeuw bloeit Nederland op als nooit tevoren. Niet alleen in de scheepvaart- en handelssector, ook op tal van andere vlakken. Voor kaartenmakers, filosofen en schilders is het een periode van welvaart en schijnbaar oneindige mogelijkheden. Ook wetenschappers hebben het goed. Er is een ‘wetenschappelijke revolutie’ gaande in de Nederlandse Republiek, met Huygens als belangrijke speler.
Hij staat bekend om de vele uitvindingen die hij doet in de zeventiende eeuw. Hierbij houdt hij zich niet bij één vakgebied. Zijn interesse loopt uiteen van sterrenkunde tot natuurkunde, van muziek tot techniek. Hij doet in zijn leven diverse baanbrekende vondsten. Voor onderzoek dat Huygens doet naar het heelal heeft hij een manier nodig om nauwkeuriger te zien hoe laat het is. Hij besluit zelf een klok te ontwerpen die tot op de minuut gelijk loopt. Uiteraard zonder elektriciteit, want dat is er dan nog niet. Hij vindt de slingerklok uit, werkend met gewichten en een slinger.
Huygens is een bescheiden man. Hij publiceert alleen als hij ergens heel zeker van is. In zijn tijd wordt hij al gezien als één van de grootste genieën uit de geschiedenis van Nederland. Zijn uitgebreide aantekeningen en correspondentie met andere geleerden zijn in de loop van de vorige eeuw gebundeld uitgegeven. Een verzameling van 22 dikke delen van het werk van Huygens is, samen met zijn uitvindingen, een waardevolle nalatenschap van de Willie Wortel van de zeventiende eeuw.
Meer weten over de uitvindingen en het leven van Huygens? Lees en bekijk dan hier het hele verhaal van NPO Kennis over Christiaan Huygens.