Aletta Jacobs is in Nederland de eerste studente aan de universiteit, de eerste vrouwelijke arts en een feminist in hart en nieren. Mede dankzij haar inzet mogen vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus. Daarmee opende zij deuren voor vrouwen in Nederland en werd ze een groot voorbeeld.
Aletta Henriëtte Jacobs wordt op 9 februari 1854 geboren in Sappemeer (Groningen). Ze groeit op in een groot gezin met tien broers en zussen. Haar vader is huisarts en al op jonge leeftijd weet Jacobs dat ze in zijn voetsporen wil treden. Maar, zo’n 150 jaar geleden is dat niet vanzelfsprekend. Meisjes mogen na het afronden van de lagere school niet verder leren. Ze moeten naar de damesschool waar ze leren hoe ze zich netjes moeten gedragen in het bijzijn van hun man en hoe alle huishoudelijke taken uitgevoerd moeten worden. Na twee weken op deze school is Jacobs er klaar mee: ze gaat niet meer naar de lessen en stort zich op haar toekomst als arts.
Zonder dat iemand er vanaf weet, schrijft Jacobs op zeventienjarige leeftijd een brief aan de liberale minister van Binnenlandse Zaken, Johan Rudolf Thorbecke, met het verzoek haar een vrijstelling te verlenen voor het toelatingsexamen van de universiteit. Daarop krijgt ze snel antwoord. Thorbecke wil graag haar motivatie horen en ook haar vader wordt betrokken bij de correspondentie tussen zijn dochter en de minister. Uiteindelijk krijgt ze de vrijstelling en mag ze academische lessen gaan volgen aan de universiteit van Groningen.
De toelating van Jacobs tot de universiteit opent de ogen van vele vrouwen in Nederland. Het zeventienjarige meisje heeft ervoor gezorgd dat universiteiten in Nederland worden opengesteld voor vrouwen en dat dit niet langer een mannenwereld is. Veel vrouwen volgen dan ook haar voorbeeld. Maar voor Aletta Jacobs is de strijd dan nog niet gestreden.
Meer weten over die strijd en het verdere leven van Aletta Jacobs? Lees en bekijk dan hier het hele verhaal van NPO Kennis over Aletta Jacobs.