Stedelijk Museum Breda en Witte Rook richten tijdens de Maand van de Geschiedenis de aandacht op het project Brieven uit Spanje – Op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. Op zondag 31 oktober van 14.00 tot 16.00 uur is er in Stedelijk Museum Breda een presentatie van de publicatie die is uitgegeven naar aanleiding van dit project.
Over het project Brieven uit Spanje
In de jaren zestig van de vorige eeuw tekent de Nederlandse staat een contract met de toenmalige Spaanse dictator Franco zodat Spaanse migranten kunnen werken in Nederland. Vele Spanjaarden vertrekken naar Nederland en gaan aan de slag bij bedrijven zoals Hero en Etna. Zo dragen ze bij aan de opbouw van de Nederlandse welvaart.
De Spaanse kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado hebben op uitnodiging van Stedelijk Museum Breda en Witte Rook vorig jaar onderzoek gedaan naar de herinneringen van deze Spaanse gemeenschap in Breda en de effecten op de stad. Tijdens bijeenkomsten en gesprekken zijn vele foto’s en documenten verzameld, die zijn gepresenteerd in de projectruimte NEXT van Stedelijk Museum Breda. De resultaten met de expositie zijn op opgenomen in het Stadsarchief Breda en vullen zo een blinde vlek op in het archief van de stad. Tijdens de maand van de geschiedenis wordt de publicatie getiteld Brieven uit Spanje gepresenteerd, waarin de kunstenaars duiding geven aan de opgehaalde verhalen en het onderzoek van context voorzien.
Publicatie en Artist talk
De naam van het project en de publicatie, Brieven uit Spanje, is geïnspireerd op de Spaanse krant Carta de España, de krant die in de jaren 1970 de verbinding vormde tussen de Spaanse migranten en het thuisland. Deze krant is tevens de inspiratie voor het maken van de publicatie in drie talen (Spaans, Nederlands en Engels) en zal als afsluiting van de maand van de geschiedenis gepresenteerd worden in het auditorium van Stedelijk Museum Breda. Tijdens deze middag vertellen kunstenaars Elena Prado en Carme Nogueira over hun rol in het project Brieven uit Spanje – Op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. In een aansluitend groepsgesprek met Ynze Alkema (Stadsarchief Breda), conservator hedendaagse kunst Marjolein van de Ven (Stedelijk Museum Breda) en Esther van Rosmalen (Witte Rook) wordt inhoudelijk nader ingegaan op de totstandkoming van het project, de betekenis van ons immaterieel geheugen en de rol van het instituut om de geschiedenis levend te houden.
Toegang is gratis. Meld je aan via info@witterook.nu