Artikel

Fijndistillatie van genever en likeur

Dit traditionele mannenambacht, de Fijndistillatie van genever en likeur, bij de Firma Van Wees in Amsterdam, wordt tegenwoordig gedaan door een vrouw, die haar kennis overdracht aan haar twee dochters. Ambachtelijk jeneverstoken gebeurt met gekochte moutwijn, jeneverbessen en kruiden en likeurstoken met brandewijn, gekochte alcohol, vruchten, noten, bloemen en kruiden in ketels op basis van traditionele receptuur. Met behulp van de rectificeerbol wordt het distillaat twee keer gedistilleerd, eerst in de fijnketel, waarna de rectificeerbol zorgt voor correctie. Alle distillaten rusten na distillatie een zekere tijd in stenen potten, eiken vaten of anderszins. Van Wees distilleert ook nieuwe ingrediënten, op verzoek van specifieke klantgroepen, bijvoorbeeld lavendel, selderij, knoflook en peper. Ook maken ze moderne likeuren, zoals van groente en yuzu en zo ontstaat vernieuwing. Likeuren hebben vaak speelse namen, zoals Hempje licht op, Papegaaiensoep en Naveltje bloot.

Lees meer op immaterieelerfgoed.nl.