Bijvoorbeeld in het Chinees restaurant ‘Azië’ in het museum. De eerste Chinese eethuisjes vestigen zich in de jaren 1920 al in de havenbuurten van Rotterdam en Amsterdam. De klanten in die tijd zijn vooral Chinese zeelieden. Met de komst van inwoners uit het voormalige Nederlands-Indië ontstaat de unieke Chinees-Indische keuken. In de jaren vijftig valt Nederland definitief voor de smaak van de aangepaste Aziatische keuken. Twintig jaar later is maar liefst een op de vier horecagelegenheden in Nederland een Chinees restaurant. De porties zijn heerlijk royaal én goedkoop. De gerechten in de Chinese restaurants hier staan wel ver af van de traditionele Chinese keuken. De koks eten zelf dan ook niet wat zij de Nederlandse klant voorschotelen. Zo komen er typisch Indische gerechten als nasi rames op de Chinese menukaart.
De naam van het restaurant wordt vaak afgekort tot ‘Chin. Ind. Rest’. Er is er ongetwijfeld ook een in jouw woonplaats. De opkomst van toko’s en uiteindelijk ook traditionele Chinese restaurants in heel Nederland, zorgen ervoor dat Chinezen in Nederland meer mogelijkheden krijgen een maaltijd te eten zoals zij die uit China kennen.
Praktische info
De hele maand oktober
Locatie: Hoeferlaan 4, Arnhem
Kijk voor meer info op: openluchtmuseum.nl/chinees-restaurant