Het is Oudejaarsavond 2011. De familie Tielemans in Malden zit aan tafel met daarop de gourmet-set die je nu kunt bewonderen in de tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ Gourmetten wordt vrij plotseling onderdeel van de Nederlandse keuken. Het woord gourmet wordt in 1977 gelanceerd, afgeleid van gourmandises, het Franse woord voor exclusieve hapjes. Met reclames weet de vleesindustrie heel Nederland aan het gourmetten te krijgen. Zoals van meet af aan de bedoeling was gaat er vooral vlees in het pannetje.
Toch komt er al snel veel meer bij kijken; ‘exotisch’ eten is inmiddels populair, met name Aziatische gerechtjes passen goed bij het gourmetten. In Zuidoost-Azië komen weliswaar vergelijkbare eettradities voor, maar niemand heeft daar van gourmetten gehoord. Ook ander eten dat wij als gevolg van migratie kennen is onderdeel geworden van het gourmetten; shoarmavlees bijvoorbeeld. De Nederlandse keuken is het hele jaar door een gevarieerde draaischijf van gerechten over de hele wereld. Oost en West ontmoeten elkaar aan deze tafel.
Praktische info
De hele maand oktober
Locatie: Hoeferlaan 4, Arnhem
Kijk voor meer info op: openluchtmuseum.nl/hebjeeenvuurtjevoormij