10:00 — 12:30

Workshop ei-tempera: Michelangelo schilderde hiermee!

Locatie

Haagsemarkt 6-achter, 4813 BA Breda
website, facebook

Maak kennis met deze oude schildertechniek, die ook Michelangelo en Leonardo da Vinci voor fresco's gebruikten, en creëer je eigen 'meesterwerkje'!

Meesterwerken... met eigeel

Tempera komt van het Italiaanse woord temperare, wat 'mengen' of 'roeren' betekent. Tempera is dan ook verf die bestaat uit een emulsie (mengsel) met kleurpigment. Ei-tempera wordt gemaakt met vers eigeel. Veel grote meesterwerken zijn met ei-tempera geschilderd. Op alle iconen en bekende werken van Renaissancemeesters als Botticelli en Mantegna vind je ei-tempera terug. En ook Michelangelo en Leonardo da Vinci schilderden veel met deze verfsoort.

Een herontdekking

Nadat in 1500 olieverf het overnam van ei-tempera, raakte de techniek eeuwenlang in de vergetelheid. Maar tegenwoordig gebruiken steeds meer kunstenaars deze bijzondere verfsoort weer. Ei-tempera geeft namelijk een matte, fluweelachtige huid en heldere kleuren. Omdat het snel droogt, vergt ei-tempera wel een andere penseelvoering dan acryl- of olieverf. Vaak werkt de kunstenaar op een houten ondergrond en bouwt hij het schilderij in laagjes op. Eenmaal gedroogd, is de verf zeer duurzaam. 

Opzet workshop

In onze korte workshop maak je kennis met deze oude schildertechniek. Na een korte inleiding over de ontstaansgeschiedenis, de samenstelling van de verf en de specifieke kenmerken ervan, ga je aan de slag. Net als de schilders van toen maak je je eigen verf, met ingrediënten die je meestal zelf in huis hebt. Om de mogelijkheden en eigenschappen van het materiaal te ervaren, maak je vervolgens je eigen 'meesterwerkje' (kleurencompositie of andere vrije schildering) op hout (tapas-plank).

Je hebt geen ervaring nodig om mee te kunnen doen. De workshop wordt verzorgd door een ervaren kunstenaar/ docent.

 

 

Praktische informatie

Datum: 1 - okt 2021
Tijdstip: 10:00 — 12:30
Locatie: Haagsemarkt 6-achter, 4813 BA Breda
Kosten: €45,00 inclusief materialen en 2 consumpties
Contact: info@hetgelehuisinprincenhage.com

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?