19:15 — 21:00

Proeverij: eten in oorlogstijd

Locatie

Loes van |Overeemlaan 19, 3830 VB Leusden
website

Bloembollensoep en crisiscake....Daar denken we aan als we aan het crisiseten tijdens de WOII denken. Was dat wel het geval? Willemien Schipper neemt ons mee op een reis naar het nabije verleden en laat ons enkele gerechten uit die periode proeven. Daarnaast vertellen we waaruit het rantsoen bestond voor de gevangenen van Kamp Amersfoort. Dat dat niet al te best was, spreekt voor zich. Geef je op voor deze interessante avondlezing met "proeverij".

Tijdens de oorlog was het eten schaars. Mensen maakten er het beste van. Van veel vlees en vet stapten ze over op peulvruchten, groenten, granen en aardappelen. Zelfs kookboeken met handige tips om lekkere gerechten te maken, werden tijdens de oorlogsjaren uitgebracht. Pas in het laatste oorlogsjaar, de zogenaamde hongerwinter, werd de toestand nijpend.
Wat als je als gevangene hard en lang moest werken zoals in Kamp Amersfoort en je heel weinig en slecht te eten kreeg? Dat je probeerde de rondlopende ratten en muizen te pakken te krijgen om te eten en je zelfs de schillen -bestemd voor de varkens- als lekkernij beschouwde. Wat een ramp! Loes van Overeem, de witte engel van Amersfoort, zorgde gelukkig vanaf 1943 voor duidelijke verbetering van de voedselvoorziening in Kamp Amersfoort. Vanaf dat moment werden voedselpakketten en gesmeerde boterhammen uitgedeeld aan de gevangenen. Kom luisteren en ''proeven'' bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Samen met Willemien Schipper, kookdocent bij Van Het Koken, vertellen wij je het hele verhaal.

Praktische informatie

Datum: 20 - okt 2022
Tijdstip: 19:15 — 21:00
Locatie: Loes van |Overeemlaan 19, 3830 VB Leusden
Kosten: 10 euro pp

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?