In de wervelwind van mondiale veranderingen van de late negentiende eeuw kwamen vele Chinese migranten naar Amsterdam. Zij kwamen mee op grote stoomschepen als matrozen en stokers. Deze nieuwe stadsbewoners vonden emplooi als sjouwers, in keukens of als straatverkopers. Uiteindelijk zou zij zelf talloze restaurants openen door het hele land.
Een wandeling langs de geschiedenis van het ‘Chinese Restaurant’ is een wandeling langs het steeds veranderende idee van wat ‘ons’ en ‘hun’ eten is. Misschien begon het bij de eerste straatarme ‘Pinda-chinezen’, de aanleiding voor een tot op de dag van vandaag gebruikte scheldwoord? In de jaren vijftig werd ‘Uit eten gaan bij de Chinees’ juist synoniem voor luxe voor de groeiende Nederlandse middenklasse. Tijdens de wandeling zullen we luisteren naar historische ooggetuigen, nieuwe plekken ontdekken en natuurlijk ruiken en proeven wat ‘De Chinees’ naar Nederland bracht. Chinese arbeidsmigranten vonden uiteindelijk – ondanks racisme en andere vormen van uitsluiting – via ‘de maag’ een positie in de Nederlandse maatschappij.
Praktische info
Datum: zondag 24 oktober 2021 van 14:00-15:30
Startlocatie: We verzamelen op de Oosterdokskade voor de ingang van de Seapalace
Kosten: € 20,-euro p.p.
Corona proof: We wandelen met een kleine groep in de buitenlucht en vanzelfsprekend doen we alles om ons veilig te houden aan de richtlijnen van het RIVM.
Wil je meer weten over Spijspad? kijk op www.spijspad.nl Voor vragen zijn wij te bereiken op info@spijspad.nl