Historisch Café Amsterdam is ondertussen best een fenomeen in Amsterdam. Met de woorden “To History, what else?” proosten wij elke tweede woensdag van de maand op de geschiedenis. Geschiedenis met een biertje, onderzoekend maar ook gezellig. De redactie bestaat uit docenten, promovendi en studenten van de Universiteit van Amsterdam, maar ook educatoren en historici aangesloten bij musea of instituten als het Holocaustmuseum en het IISG. Samen maken we elke maand een programma met interviews over gepubliceerde boeken en discussies over actuele of onbekende historische thema’s. We willen daarbij toegankelijk zijn voor een breed publiek en kiezen voor een gezellige cafésetting. Toegang is altijd gratis (of op donatie)!
Tijdens de Maand van de Geschiedenis hebben wij twee gasten: Suze Zijlstra en Danielle van den Heuvel.
De voormoeders - interview met Suze Zijlstra
Suze Zijlstra werpt nieuw licht op de sleutelrol van vrouwen in Nederlands-Indië; het is het vergeten verhaal van de Europees-Aziatische vrouwen die de raderen van de samenleving waren. In de geschiedschrijving van de VOC staan de Europese mannen die daar in dienst waren vaak centraal, terwijl de (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen nauwelijks ter sprake komen. Om deze vrouwen en hun Europees-Aziatische nakomelingen draait het in De voormoeders. Voor haar boek onderzocht Zijlstra het leven van de (Europees-)Aziatische vrouwen in haar eigen familie: van de bewoners van de achttiende-eeuwse VOC-vestiging Makassar op het eiland Sulawesi, via de suikerplantages van Oost-Java tot en met haar oma, die naar Nederland emigreerde. Aan de hand van familieverhalen en op basis van archief- en literatuuronderzoek plaatst Zijlstra hun levens in een bredere, kritische en actuele historische context. Zo maakt Zijlstra de complexiteit van het koloniale verleden in Nederlands-Indië op een fascinerende wijze toegankelijk voor een nieuwe generatie.
Het interview met Suze Zijlstra over haar boek De Voormoeders (Ambo|Anthos 2021) begint om 20.00u.
Vrouwen op straat in vroegmodern Amsterdam - interview met Danielle van den Heuvel
In reisverslagen over zeventiende-eeuws Amsterdam verbaasden buitenlandse bezoekers zich over de aanwezigheid van vrouwen op straat. Vrouwen wandelden, winkelden en werkten in dezelfde publieke ruimte als mannen. Dit soort observaties staan haaks op het traditionele beeld dat in de 17e en 18e eeuw de vrouw werd verdrongen naar de privésfeer. Danielle van den Heuvel bestudeert in haar internationale onderzoeksproject The Freedom of the Streets. Gender and Urban Space in Eurasia, 1600-1850 met collega’s de sociaaleconomische mogelijkheden van de vrouw in de vroegmoderne stad. Zo voorzagen zeemansvrouwen, wiens echtgenoten vaak maandenlang van huis waren, zelf in hun eigen onderhoud. Groepjes huisbediendes bleekten de lakens op openbare grasvelden en vrouwelijke spinsters waren essentieel voor de lokale textielindustrie. Vanavond spreken we met Danielle over deze werkende vrouwen. Op welke manieren waren vrouwen betrokken bij de vroegmoderne stadseconomie? Wat voor werk deden ze binnen- en buitenhuis? En hoe verschilde de positie van de vrouw in vroegmoderne steden, van Amsterdam tot Edo (Tokyo)?
Het interview met Danielle van den Heuvel over vrouwen op straat in vroegmodern Amsterdam begint om 21.00u.