Zoals in deze welvarende boerderij uit de Betuwe. Hier is de keuken een belangrijke ontmoetingsplek in huis. Aan de keukentafel komt het hele gezin samen. Er wordt begin twintigste eeuw voor het eerst gekookt met een kolenkachel. De gerechten zelf blijven nog lange tijd hetzelfde: brood, aardappelen en groente van het seizoen. Weinig variatie dus.
Om aan voedsel te komen hebben mensen als het even kan een moestuin, zoals ook deze boerderij. Overigens ontstaat deze behoefte ook in Suriname, waar het kostgrondje nog steeds gebruikelijk is. In het moestuintje kan van alles worden verbouwd, waaronder opvallend genoeg ook de exotische tabaksplant. Die vormt in de tijd van tabakschaarste in de Eerste en vooral de Tweede Wereldoorlog een welkome aanvulling.
Vanaf de jaren vijftig verandert de Nederlandse keuken snel dankzij de groeiende welvaart en kennis, voorlichting en (tijd voor) creativiteit: Nederlanders kunnen veelzijdiger eten. Bovendien gaan ze steeds vaker op vakantie en doen zo met name in Zuid-Europa veel inspiratie op. Stel je eens voor dat je in Italië voor het eerst van je leven een pizza eet! Door deze reizen naar Oost/West komt de buitenlandse keuken opeens heel dichtbij.
Praktische info
De hele maand oktober
Locatie: Hoeferlaan 4, Arnhem
Kijk voor meer info op: openluchtmuseum.nl