14:30 — 16:30

Lezing: Cacao en handel

Locatie

Nieuwstraat 8, 1671 BD Medemblik
website, facebook

Op de kaart

Wat is het belang van de provincie Zeeland geweest in de cacao? Welke Nederlander zorgde voor een revolutie in de verwerking van cacaobonen? Is het waar dat 63% van de wereldoogst uit twee landen komt? Wat hebben cacao ziektes aangericht? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod tijdens de lezing die gegeven wordt door Jan-Willem Kips en Hendrik Dekker.

Jan Willem Kips heeft tijdens zijn werkende bestaan zeer vele cacao producerende landen bezocht, maar ook de afnemers in Europa, Japan en Australië. Hij heeft samen met een Nederlandse cacaofabriek, de Stichting Max Havelaar en FLO-Bonn aan de wieg gestaan van de introductie van Fairtrade cacao in Nederland.

Hendrik Dekker is al 14 jaar vrijwilliger bij het museum en geeft chocolade demonstraties. Hij heeft de ambachtsschool brood en banket en de Houtacademie gedaan en als leerling patissier bij het chique restaurant Formosa (van Albert Heijn) in de Kalverstraat Amsterdam gewerkt en is vervolgens verdergegaan in de houthandel.

Goed om te weten

  • De lezing is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder
  • Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten)

Praktische informatie

Datum: 14 - okt 2023
Tijdstip: 14:30 — 16:30
Locatie: Nieuwstraat 8, 1671 BD Medemblik
Kosten: € 2,50 plus museumentree
Tickets: tickets.deoudebakkerij.nl/evenement/#/tickets/event?event=231014L1
Meer info: deoudebakkerij.nl/activiteiten/lezing-over-de-handel-in-cacao
Contact: info@deoudebakkerij.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?